Veel bedrijven riskeren cyberaanvallen, vooral het MKB

Eén op de vijf bedrijven in Nederland kan te maken krijgen met een ernstige cyberaanval, zelfs als ze basisbeveiliging zoals antivirussoftware en een firewall hebben. Uit recent onderzoek blijkt dat vooral het midden- en kleinbedrijf het doelwit is.

Cybercriminaliteit neemt toe. Sommige landen zien de geavanceerde digitale systemen van Nederland als een doelwit. Hoewel je vaak hoort over grote bedrijven en universiteiten die gehackt worden, zijn het juist de MKB-bedrijven die het vaakst worden aangevallen. Veel van deze bedrijven realiseren zich niet hoe afhankelijk ze zijn van hun digitale systemen en data. De meeste aanvallen zijn niet persoonlijk, maar worden op grote schaal uitgevoerd door cybercriminelen die proberen overal toegang te krijgen.

Een expert vergeleek het huidige beveiligingsbewustzijn met de tijd waarin mensen chirurgische ingrepen deden zonder hun handen te wassen. De focus moet liggen op het hebben van goede beveiligingsmaatregelen, wat niet alleen essentieel is voor het bedrijf zelf, maar ook voor de klanten en partners. Als bedrijven niet de nodige voorzorgsmaatregelen nemen, lopen ze ook het risico dat verzekeringen niet uitbetalen bij een cyberincident.

Bij sommige bedrijven zijn de beveiligingsproblemen zo ernstig dat ze al zijn geïnfecteerd zonder dat ze het beseffen. Terwijl beveiliging vroeger als duur en complex werd gezien, zijn er nu veel oplossingen beschikbaar om bedrijven te helpen. En als het gaat om verzekeringen tegen cyberaanvallen, is het een misvatting dat het moeilijk is om een verzekering te krijgen.

Als bedrijven slachtoffer worden van een cyberaanval, geven ze soms te snel toe aan de eisen van de hackers. Dit is echter niet altijd de beste aanpak. Bovendien, zelfs als een bedrijf betaalt, zijn de problemen niet altijd opgelost - hun gegevens kunnen nog steeds in gevaar zijn.

Een recente studie toonde aan dat Nederlandse ondernemers zich vooral zorgen maken over de financiële impact van een hack. Gemiddeld kost een cyberaanval een Nederlands bedrijf zo'n 270.000 euro. Voor steeds meer ondernemers is de boodschap duidelijk: gezien het risico en de hoge kosten, is het essentieel om beveiligingsmaatregelen te nemen.

Weet u hoe veilig uw digitale organisatie is?

Krijg inzicht in de digitale wereld van uw organisatie door middel van audits, monitoring en trainingen van E-Aware. Neem vrijblijvend contact met ons op.